Bliv klogere på demens

Demens er en sygdom, der ændrer livet og hverdagen for mange familier i Danmark. Det anslås, at omkring 87.000 mennesker på 65 år eller derover lever med demens i Danmark.

Demens ændrer hvert eneste år mange tusinde danskeres liv og hverdag. Det er for mange en svær sygdom at forholde sig til, og det kan være en svær og hård situation for både den demensramte og de pårørende. Her vil privat sygepleje kunne hjælpe den demensramte og de pårørende.

Hvad er demens?

Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomme i hjernen, der er karakteriseret ved kontinuerlig forringelse af kognitive funktioner. Dette kan eksempelvis være Alzheimers sygdom.

Problemer med hukommelsen er ofte et af symptomerne på demens, men der er faktisk flere symptomer, som vi vil komme ind på i næste afsnit. Demens skyldes sygdom og ikke aldring, som det ellers tidligere har været antaget. For mange patienter kommer demens dog først sent i livet.

Demens er en sygdom, der ofte kommer snigende, og det kan i begyndelsen være svært at afgøre, om patienten er syg. Som nævnt rammes størstedelen af patienter først af demens sent i livet, men yngre mennesker kan også rammes af demens. De to mest almindelige former for demens er Alzheimers sygdom og vaskulær demens.

Selvom der i dag findes medicin mod demens, kan medicin på nuværende tidspunkt udelukkende udskyde eller mildne symptomerne. Der er desværre ingen helbredelse for demens.

Symptomer på demens

Mange forbinder demens med svækkelse af hukommelsen, men som nævnt ovenfor er der flere symptomer på demens. Symptomer på demens er blandt andet:

  • Svækkelse af kognitive funktioner, såsom hukommelsen
  • Problemer med sprog og tale
  • Usikkerhed omkring tid og sted/orientering
  • Problemer med at udføre praktiske opgaver
  • Humørsvingninger
  • Ændring af personlighed
  • Manglende motivation samt initiativ
  • Besvær med koncentrationen
  • Mere vred og aggressiv end normalt
  • Forringelse af den praktiske funktionsevne i hverdagen

Der er altså en række symptomer på demens. Mange mennesker med demens trækker sig desuden ofte tilbage fra sociale situationer, fordi de ikke helt forstår, hvad der sker omkring dem længere.

Hvad forårsager demens?

Desværre er der ved de fleste tilfælde af demens ikke en forklaring på, hvad der har forårsaget sygdommen. Flere undersøgelser har dog vist, at faktorer, såsom genetik og livsstil, kan spille en rolle for, hvem der udvikler demens. Dette afhænger dog også af de forskellige typer demens.

Undersøgelser har vist, at blandt andet forhøjet blodtryk, manglende motion, diabetes, overvægt, kort eller ingen uddannelse, rygning, depression og social isolation alle er faktorer, der kan øge risikoen for at udvikle demens. En gennemgang af forskningen inden for demens fra 2020 har desuden vist, at et forhøjet alkoholindtag, hjernerystelse, hørenedsættelse samt luftforurening også kan øge risikoen for demens.

Det er udviklingen af vaskulær demens, der udspringer af en blødning eller en blodprop i hjernen, der især er påvirket af livsstil.

Som nævnt kan gener også være en faktor for udviklingen af demens. Ved Alzheimer sygdom er arveligheden blot 1-3 procent, mens arveligheden ved frontotemporal demens er 40 procent.

I Danmark anslås det, at demens er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark. I gennemsnit dør en person med demens 5-8 år efter, at diagnosen stilles.

Behandling af demens

Som tidligere nævnt er der ingen helbredelse af demens, men der findes medicin, der kan mildne symptomerne eller udskyde dem. Men først og fremmest er det vigtigt at få stillet diagnosen demens, så patienten kan modtage den rette behandling.

De første undersøgelser sker ofte hos den praktiserende læge, som eventuelt kan henvise til yderligere undersøgelser ved eksempelvis en neurolog eller psykiater. Ofte gøres der brug af CT-scanning eller MR-scanning for at få billeder af hjernens struktur.

Som nævnt kan medicin i nogle tilfælde lindre symptomerne, hvilket kan medvirke til at gøre hverdagen nemmere og bedre for både patienten og de pårørende.

Privat sygepleje til demensramte

En privat sygeplejerske vil kunne hjælpe den demensramte og de pårørende. Vælg et sygeplejebureau som har stor erfaring med specialtilrettelagte forløb med fokus på aflastning i hverdagen til de pårørende.

Klik her for at se timepriser for privat sygepleje.