Bliv klogere på Parkinsons sygdom

Parkinsons sygdom er en kronisk sygdom, der langsomt tiltager over tid. Patienten mister langsomt flere og flere nerveceller i hjernen, der indeholder signalstoffet dopamin. Sygdommen er som regel karakteriseret ved rysten, stivhed i musklerne samt langsomme bevægelser.

Parkinsons sygdom er en invaliderende sygdom, der forekommer hos cirka én procent af befolkningen over 50 år. Hyppigheden af Parkinsons sygdom forekommer dog oftest hos personer over 70 år, og sygdommen er lige hyppig blandt mænd og kvinder. Vi vil i denne artikel tage et nærmere kig på sygdommen

Hvad er Parkinsons sygdom?

Parkinsons sygdom udvikles grundet en gradvis og langsom ødelæggelse af hjerneceller i substantia nigra. Substantia nigra er et lille og afgrænset området, der er placeret dybt i hjernen. Denne ødelæggelse går i særdeleshed ud over de celler, der udskiller dopamin. Dette resulterer i manglende dopamin, hvilket giver træge og langsomme bevægelser, stivhed i arme og ben samt rysten i hvile. Denne rysten rammer især hænderne, hvilket kan have en stor indflydelse på patientens hverdag.

Ofte opstår symptomerne først i den ene halvdel af kroppen og spreder sig derefter til den anden halvdel. Som regel begynder Parkinsons sygdommen med rysten, hvorfor der langsomt kommer nedsat bevægelsen og stivhed i musklerne. Med tiden vil sygdommen ofte også ramme balancen.

Med tiden vil alle bevægelser blive langsommere, og det begynder for mange patienter eksempelvis at blive sværere og sværere at gå. Mange mennesker med Parkinsons sygdom begynder med at gå med en mere foroverbøjet krop og småtrippende skridt, hvor armene svinger med, og balancen er usikker. Derudover forværres rysten ved Parkinsons sygdom ved psykiske belastninger.

For mange mennesker med Parkinsons sygdom vil stemmen og talen med tiden også blive mere svag og monoton, og ansigtet får mindre mimik og kan virke udtryksløst.

Derudover er der psykiske symptomer associeret med Parkinsons sygdom, såsom depression, passivitet, glemsomhed samt søvnproblemer. Nogle oplever desuden smerter i store led, generende sved, forstoppelse samt besvær med afføring og vandladning.

Hvordan stilles en diagnose med Parkinsons sygdom?

Der er en række faktorer, der kigges på, når diagnosen stilles.

  • Rysten vil være en stærk indikator på sygdommen. Rystelserne sker som regel med en hastighed på 4-6 gange per sekund og er mest udtalt i hvile
  • Nedsatte bevægelser, en aftagende skridtlængde samt mindre ansigtsmimik
  • Stivhed i musklerne, mest tydeligt i hænder og arme
  • Over tid vil der ofte opleves problemer med balancen samt en tendens til at falde

I begyndelsen vil symptomerne på sygdommen ofte komme og gå, og derfor er det i mange tilfælde vanskeligt at stille diagnosen, når symptomerne første gang opstår. Men efterhånden som sygdommen udvikler sig, vil det være muligt for lægen at stille diagnosen. I nogle tilfælde kan supplerende undersøgelser være nødvendige for at udelukke, at der ikke er tale om andre sygdomme, der kan have lignende symptomer som Parkinsons sygdom.

Årsager til Parkinsons sygdom

Årsagerne til Parkinsons sygdom er desværre i langt de fleste tilfælde ukendte. Det menes dog, at arvelighed spiller en rolle for udviklingen af sygdommen. Faktisk anslås det, at 10-15 procent af personer med Parkinsons sygdom har arvet sygdommen.

Hos nogle patienter er sygdommen opstået efter virusinfektioner i hjernen. Derudover har mange forskellige typer forgiftninger vist sig at føre til udvikling af Parkinsons sygdom. Desuden kan medicin af typen neuroleptika, der bruges til behandling af psykiske sygdomme, give symptomer på Parkinsons sygdom.

Behandling af Parkinsons sygdom

Der findes desværre ingen medicin, der kan helbrede Parkinsons sygdom. Der findes dog medicin, der kan bremse udviklingen af sygdommen og lindre symptomerne. Behandlingen med medicin begynder, når symptomerne på sygdommen begynder at begrænse patientens funktion og livskvalitet. Medicinen har til formål at øge signalstoffet dopamin i substantia nigra, der netop rammes ved Parkinsons sygdom.

Der findes i dag flere forskellige slags medicin til behandling af Parkinsons sygdom. Hvilken medicin, der vælges, afhænger af symptomer og alder, idet de forskellige slags medicin virker lidt forskelligt og har forskellige bivirkninger.

Hvis medicin ikke giver den ønskede effekt, kan kirurgi med implantation af elektroder dybt i hjernen være en mulighed. Dette er dog kun ved særligt invaliderende Parkinsons, hvor medicin ikke længere har en effekt. For patienter med Parkinsons sygdom er det desuden vigtigt at holde sig fysisk aktiv, og mange har også gavn af fysioterapi.

Læs mere om, hvordan du vælger det rette sygeplejebureau til pleje af Parkinsons sygdom. Se også en oversigt over priser og tilskud.

Parkinson pleje i eget hjem

Det er muligt at modtage Parkinson pleje i eget hjem. Søg gerne efter en privat sygeplejerske som kan hjælpe dig med at skabe rammerne for plejen og som kan give dig en professionel sygepleje og den nødvendige omsorg og pleje, der kan være med til at øge livskvaliteten i et Parkinson forløb.

Udover det også er muligt at give den nødvendige pleje og omsorg, kan en privat sygeplejerske også aflaste de pårørende ved at håndtere praktiske opgaver. Dette giver de pårørende mulighed for at tilbringe mere tid med deres kære. Uanset hvilken fase af Parkinson patienten befinder sig i bør en privat sygeplejerske have et stort fokus på pleje og lindring samt have fokus på patientens og de pårørendes ønsker.

Dermed kan man skræddersy plejen, så den passer til lige netop den enkelte patient og dennes pårørende.